miercuri, 29 august 2012

Paste bolognese


Ingrediente:

500g carne tocată mixtă
2 cepe medii 
• 2-3 căței de usturoi (rețeta originală nu are în compoziție usturoi, dar să nu fim foarte conservatori :))
• o conservă de roșii întregi
• oregano, busuioc și cimbru 

Mod de preparare:

Se încinge un pic de ulei într-o tigaie înaltă sau o cratiță, se călește ceapa tocată până devine lucioasă, se adaugă usturoiul tăiat felii și carnea. Lăsaţi pe foc până se rumeneşte carnea (se amestecă din când în când pentru a o mărunți).
Se toarnă conserva de roşii (în prealabil se zdrobesc cu furculiţa roşiile), se adaugă o cană de apă şi se lasă la fiert aproximativ o oră . 
Pastele se fierb şi se strecoară. Când sosul este gata se adaugă mirodeniile, se sărează şi se piperează. Se serveşte cu parmezan ras presărat deasupra si ornate cu busuioc.
Asigurati-va cu un vin rosu bun alaturi de aceste paste si veti avea o cina pe cinste!

marți, 28 august 2012

Paste Carbonara

Timp Preparare: 30

Grad de dificultate: mediu


Ingrediente:


500 paste Tagliatelle (de preferat)
un pachet bacon feliat,
o cutiutza de ciuperci proaspete,
o ceapa taiata pestishori,
2 oua,
200-250 ml smantana (eu fol o smantana de aici din uk care e ceva mai subtire e perfecta)
ceva parmezan sau, daca nu, e buna si branza ceddar sau chiar si ceva cascaval (n-am incercat cu cascaval, dar merge),
3-4 catei de usturoi,
sare,
piper,
oregano.




Mod de preparare:

Mai intai incepem cu taiatul cepei, ciupercilor (eu prefer sa tai ceva mai mari ciupercile, feliutze - dar mai mari, mai groase - da mai bine in farfurie, ca dupa cum bine stiti ele scad mult), baconului (tot asa il tai feliute subtiri sa fie cat mai aspectuos in farfurie si nu cuburi), usturoiul, la fel, feliutze subtiri. 

Dupa ce am terminat cu legumele si baconul, trecem la sos. Pun smantana intr-un bol si o bat bine cu GALBENUSURILE, atentie doar galbenusurile, adaug sare, piper (sau maggie secretul gustului e bun) si lasam deoparte ptr cand vor fi pastele fierte.

Apoi incingem o tigaie cu f putin ulei, calim foarte  putin (doar ce se va inmuia putin ceapa) si imediat punem baconul sil calim foarte ushor (precizez: foarte usor, nu prea mult sa nu se innegreasca). La fel facem si cu ciupercile le calim usor, iar spre final adaugam usturoiul peste ciuperci (asta numai daca va place sa aibe un gust usor de usturoi).

Dupa ce se calesc ciupercile si baconul le punem intr-un alt recipient deoparte. 

Intre timp fierbem pastele, pastele pentru a avea un gust mai intens si perfect se fierb cu o lingura de sare (nu va fie frica nu vor iesi sarate deloc). In medie aceste paste Tagliatelle se fierb circa 5 min, nu prea mult.

Dupa ce am scurs pastele de apa imediat, punem o lingura de ulei de masline sau unt si mestecam repede, imediat turnam si smanatana cu oul (pastele sunt destul de fierbinti incat sa gateasca oul din smantana), amestecam foarte bine, apoi adaugam si ciupercile si baconul. 

La final trebuie sa fie cat mai zemoase.Cu branza rasa (parmezan sau strong ceddar), se asezoneaza cu ceva oregano desupra 





luni, 27 august 2012

Zacusca Traditionla Romaneasca

Timp de pregatire:120 Minute
Grad de dificultate:Mediu

 Ingrediente:- 10 vinete mari 
                      - 10 gogosari
                      - 15 ardei grasi
                      - 4 kg rosii,
                      - 1 kg ceapa
                      - 500 ml ulei
                      - sare.piper,foi de dafin   

                                 

Mod de preparare


Zacusca de vinete traditionala este o mancare de post ce poate fi servit ca si aperitiv. Se coc vinetele, gogosarii si ardeii, se curata si se lasa sa se scurga. Se inlatura cotoarele si toate semintele de la ardei si gogosari si se taie ca taiteii. Vinetele se toaca. Ceapa taiata pestisori, se pune la prajit cu uleiul pina incepe sa se moaie. Se adauga vinetele tocate, gogosarii si ardeii taiati, precum si zeama de la cele 4 kg de rosii fierte si strecurate. Se sareaza. Se lasa sa se prajeasca amestecind continuu cu lingura pina scade tot bulionul.
Se umplu borcanele (numai trei sferturi), se acopera cu celofan dublu, se leaga si se fierb in baie de apa 25 minute din clipa cind incepe sa clocoteasca apa. Zacusca de vinete traditionala se lasa sa se raceasca borcanele in apa in care au fiert, apoi se asaza la loc uscat si racoros.

Castraveti murati la borcan

Castraveti murati la borcan: 

Ingrediente:


-castraveti proaspeti 
-frunze de hrean 
-frunze de stejar 
-frunze de visina 
-frunze de coacaz 
-telina 
-marar uscat si proaspat 
-usturoi 
-sare mascata 

Mod de preparare:
Prima Etapa 
Castravetii pentru murat se aleg si se cumpara cu mare atentie. E necesar sa fie proaspeti culesi ( nu vestejiti). Sa NU aiba semne de boala si sa fie de o marime mijlocie cel mai mare , dar e preferabil sa cumparati castraveti mai mici. Inca un aspect care l-am observat: castravetii de o culoare verzuie mai deschisa sunt mult mai gustosi decat cei de culoare verde inchisa. 
De asemenea se cumpara usturoiul, frunze de hrean, marar uscat si frunze de marar proaspat, radacini de telina, frunze de stejar, visine, coacaze. Pentru muratura se intrebuinteaza numai sare mare ( e strict necesar).


A doua Etapa
Castravetii si toata verdeata se spala foarte minutios, si este preferabil sa spalati sub jet de apa.

Castravetii se pun intr.-un vas mare sau galeata cu apa rece pentru 3-4 ore. In acest rastimp ei se imbiba cu apa .Aceasta procedura se face, pentru ca sa nu se imbibe cu multa apa cand vor fi pusi sa se mureze.
In acest rastimp se spala bine borcanele de 1 l sau 3 litri si se pun cu gura in jos sa se scurga apa din ele. 
Se curata usturoiul, radacinile de telina se taie in bucati mai mici, frunzele de hrean se taie si ele in marime mai mica, rup frunzele de pe crengutele de stejar , visina si coacaza. 


Etapa a treia 
Verdeata se aranjeaza in borcane. La un borcan de 1 litru – ¼ din frunza de hrean, o crengura cu tulpinita de telina, o creanga (tulpinita) uscata de marar, 2 frunzulite de stejar, 1 frunza de visina, 2 catei de usturoi. 
Dupa aceia se taie codita la castraveti de 1 cm si se repartizeaza castravetii in borcane. 
Eu am descris cantitatile pt borcanul de 1 litru- ca deobicei, castravetii se mureaza in borcane de 3 litri. Cantitatea de verdeata pentru borcanul de 3 l trebuie repartizata in asa fel, ca sa va ajunga sa adaugati verdeata pe la mijlocul borcanului si sa acoperiti deasupra. Mararul proaspat se repartizeaza prin borcane la dorinta ( cat doriti). Se poate folosi si leusteanul , dar nu toti il prefera pentru aroma puternica.
Dupa ce se adauga toti castravetii in borcanele de 1 litru , se pune, deasupra lor inca 2 catei de usturoi si o frunza de telina . Dupa ce s-au repartizat toti castravetii si verdeata turnam saramura ( apa sarata ).

Apa sarata se prepara astfel:  la 10 litri de apa se adauga 250 grame de sare mare. Se amesteca foarte mult pana se dizolva sarea. Dar atentie, aici va atrag atentia la cateva aspecte – alegerea apei – daca aveti posibilitate sa folositi apa din izvor sau din fantana- este o varianta ideala pentru castravetii murati. Apa din robinet – nu este la fel peste tot. De aceea las la alegerea voastra ce apa folositi. Puteti sa folositi apa minerala plata . 
Al doilea aspect- folosirea sarei in muratura – in ultimii ani am observat , ca sarea este diferita la gust , adica aceiasi cantitate de sare dizolvata in apa da un gust mai sarat, sau mai putin sarat.  De aceea cand se dizolva sarea in apa la cantitatea propusa- nu o dizolvati pana la urma – LA GUST TREBUIE SA FIE SARATA, SARAT DAR NU FOARTE TARE , CA SA NU SUPORTI GUSTUL APEI DIZOLVATE.

Este alta solutie de rezolvare- cand veti fierbe moarea obtinuta ,atunci veti vedea gustul – ori veti mai adauga sare dizolvata in apa, ori veti dilua solutia cu apa curata.

Borcanele se acopera cu capace nesterilizate. Va atrag atentia, inca odata- nu se foloseste otet, acesti castraveti se mureaza singuri de la ei. Borcanele cu castravetii se pun intr.-un loc deoparte pentru fermentarea ( fierberea) si murarea  tmp de 2-3 zile. Nu e nevoie de loc racoros, dimpotriva – calduros. 

In aceasta perioada de 2-3 zile apa sarata isi schimba culoarea si APARE O CULOARE TULBURA, la suprafata incep sa iasa gaze ( BULE DE GAZE ) si sa se acopere cu o pelita ( mucegai) de culoare alba . Asa trebuie sa fie. Castravetii isi schimba culoarea DIN VERDE INCHIS intr.-o culoare VERDE GALBUI .Se intampla cate odata , ca cca 10 % de castraveti nu-si schimba culoarea. Acest proces e normal, dar nu stiu cum sa-l explic. 

Dupa 2 zile GUSTATI UN CASTRAVETE, daca vedeti ca este murat indeajuns , sunt tari si crontaie atunci urmariti acele instructiuni care le descriu in partea a PATRA . daca nu – mai lasati inca o zi sa se mureze bine. Totul depinde de temperatura la care se mureaza castravetii. Cu cat este mai cald, cu atat mai repede se mureaza, dar nu trebuie sa va grabiti. Cel mai normal timp de murare este 2-3 zile.

Numai va rog sa nu-i scapati momentul cand castravetii sa devina  foarte acri . 


Etapa a patra

Este foarte important – totul ce va fi scris in acest capitol. Acesta este secretul principal , ca sa obtineti acesti castraveti din imagine. Sunt alte metode de conservare, dar eu va descriu metoda mea care o folosesc de foarte multi ani si rezultatul este excelent- castravetii sunt foarte crocanti si tari , la gust - acri normal . 

- Se toarna toata moarea ( cu spuma , si pielita alba obtinuta ) din borcane intr.-un vas mai mare . Se pune vasul la un foc normal sa fiarba moarea din castraveti. 

- In alt vas e necesar sa fie fiarta apa curata ( nu are importanta de care, de la robinet sau fantana ) in clocot . Cantitatea – va uitati , suma totala de litri a borcanelor cu castraveti si o impartit in jumatate- cam atata apa este necesar sa fierbeti.

- Dupa ce am turnat toata moarea cu atentie din borcane , ca sa nu cada din borcan castravetii si verdeata, le facem spalatura. Se ia fiecare borcan cu castraveti si se spala sub jet de apa- se umple cu apa rece, se misca in maini de cateva ori borcanul si se varsa apa din borcan. Se mai toarna odata apa rece si se spala bine verdeata si castravetii murati , ca sa se curate de toata spuma si ramasitele obtinute in urma procesului de murare a castravetilor. 

Ca sa se curate totul de la fundul borcanului, trebuie sa miscati borcanul cu apa in toate partile si veti vedea cum se dezlipeste totul de la fundul borcanului. Borcanele cu castarvetii au ramas curate de mucegai si spuma. Capacele se sterilizeaza. ACEASTA PROCEDURA  O FACEM PENTRU ACEIA CA SA OBTINETI O MOARE LIMPEDE SI CURATA - URMARITI POZA, URMARITI FUNDUL BORCANULUI . Ca deobicei , moarea este tulbura dupa murarea castravetilor. In decurs de mai multi ani , incercand diferite metode , am ajuns la aceasta metoda de limpezire a moarei .

Etapa a cincea

- Mai sus am scris , ca intr-un vas se fierbe moarea, iar in altul avem apa clocotita.

- Punem pe masa un prosop mare sau o fata de masa ( mai veche) si pe ea repartizati borcanele cu castraveti. Alaturi de aragaz sa aveti pregatite dinainte: un fund de lemn mai mare, un polonic, sau un vas cu maner , pt ca asa puteti cu usurinta turna apa clocotita sau moarea in borcane, si cateve servetele de in sau bumbac , ca sa puteti muta borcanul ferbinte dintr-un loc in altul. De asemenea sa aveti pregatit masina de inchis borcanele cu capace. 
Ce facem mai departe ?

- Se toarna apa clocotita in borcanele cu castraveti care au fost spalate in prealabil. Apa trebuie sa acopere castravetii. Se pun capacele si se lasa pe 15-20 minute borcanele cu apa clocotita ca sa se incalzeasca bine castravetii murati. Va aduceti aminte ca am spus ca borcanele e necesar sa fie pe un prosop de in sau fata de masa., pentru aceia ca sa nu crape sticla in momentul cand veti turna apa clocotita peste castraveti 

- Dupa 20 minute se ia cu atentie cate un borcan , se varsa apa clocotita si se pune pe fundul de lemn langa aragaz. Se toarna moare peste castraveti. Atentie este important – MOAREA TREBUIE SA ACOPERE CASTRAVETII BINE, DAR SA RAMANA 1CM PANA LA MARGINEA BORCANULUI, ADICA SA NU ACOPERITI CU MOARE PANA LA MARGINEA BORCANULUI. ESTE NECESAR ACEST SPATIU , CA SA POATA AVEA LOC PROCESUL DE DEGAJARE A GAZELOR IN TIMPUL CONSERVARII SI PASTRARII CASTRAVETILOR. 


Se pune capacul sterilizat si fierbinte si se trage capacul cu aparatul de capsat . Se intoarce fiecare borcan cu fundul in sus pe un covoras si se acopera cu o plapuma calduroasa pentru 2 zile. 

- Peste 2 zile puteti scoate plapuma  si borcanele cu castraveti se pun la pastrare pentru perioada de iarna in loc racoros.

Supa de rosii




Preferata sotiei mele este supa de rosii. De ceva timp ma bate la cap sa ii fac supa de rosii sau sos de rosii, cum le zicea bunu-meu, fie iertat. Am tot rugat-o sa aiba rabdare sa se coaca rosiile din gradina noastra – pentru ca anul asta am plantat rosii pentru prima data in gradinita, reteta de supa de rosii e un bun prilej sa ma laud si cu ele :)
– pentru ca bulionul pus de mine s-a terminat si parca nu imi venea sa fac supa de rosii cu pasta sau suc conservat (desi, daca nu ai altceva, sunt foarte bune si acelea). In sfarsit, azi am cules un cosulet bun de rosii, si mai mari, si mai mici, unele rotunde, altele lunguiete, unele mari, carnoase si incretite, in fine, rosii de tot felul dar toate nemaipomenit de parfumate, dulci si gustoase, pentru ca nimic nu se compara cu o rosie de gradina, lasata sa se coaca in plin soare si ajunsa la maturitate pe planta, nu in vreun depozit. Cu aceasta ocazie, am purces la treaba si i-am facut fetei supa de rosii, a carei reteta simpla dar intotdeauna foarte agreata de familia mea vreau sa o impartasesc cu voi.

  Timp de pregatire: 00:15 ore
  Timp de gatire: 00:25 ore
  Timp Total: 00:40 ore
  Numar portii: 4
  Grad de dificultate: usor
  Ingrediente Supa de rosii: 1,5-2 kilograme de rosii bine coapte sau 1 litru de bulion de rosii concentrat 1 ceapa 2-3 morcovi 1 bucata de telina cat 1 ou mic optional, 1/2 de ardei gras 1 catel de usturoi 30 de ml. de ulei de masline extravirgin (asta am folosit eu, merge si un alt ulei, doar ca gustul uleiului de masline cu cel al rosiilor tare e prieten) verdeturi: 3 foi de dafin, 1 ramurica de cimbru proaspat, 1 ramurica de busuioc, patrunjel verde sau busuioc pt. presarat (dupa preferinta) 1 lingura rasa de zahar sare si piper pentru servit: paste mici, scurte (eu am folosit risoni) sau crutoane de paine prajita aromata cu usturoi

 Preparare supa de rosii: Inainte de orice, sa ma laud cu rosiile din gradina; am cumparat rasadurile de la piata, fara sa stim ce soi anume vor fi, asa incat avem tot felul de rosii: mari, carnoase si turtite, rosii lunguiete si usor tuguiate, care inca nu s-au copt, cred ca sunt mai tomnatice, apoi unele perfect rotunde, de marimea unor mingi de tenis, dar si unele mici ca rosiile cherry. Suma investita in plante a fost de 15 lei, dar parfumul unei singure rosii de gradina valoreaza mai mult de atat. Si sa ne intoarcem la “zupa noastră dă părădaisă”: rosiile se pot opari in apa clocotita 1-2 minute, apoi se vor decoji cu usurinta, dar de aceasta data am procedat un pic altfel, am asezat rosiile pe gratarul incins si le-am copt, intorcandu-le pe toate partile, timp de 5 minute, ceea ce a facut sa se concentreze aroma, sa prinda si un gust nemaipomenit de copt, dar sa se si desprinda foarte usor coaja. Rosiile decojite si cu partea lemnoasa indepartata cu varful unui cutit le-am pus intr-o oala potrivita, le-am acoperit cu apa (se poate folosi la fel de bine supa de legume, de vita sau de pui), am adaugat dafinul, crenguta de cimbru si cea de busuioc si doar un praf de sare, apoi le-am pus pe foc. Intre timp, se curata, se spala si se toaca marunt legumele, usturoiul se zdrobeste. Se incinge uleiul intr-o oala si se adauga toate legumele deodata, calindu-se pana se inmoaie, pe foc mic (sa nu se rumeneasca deloc, ar dauna gustului final al supei). Imediat ce se inmoaie legumele, se adauga o ceasca (200 de ml.) de apa si se fierb mai departe. Dupa aproximativ 10 minute de fierbere, se ia de pe foc oala cu rosiile, se scoate dafinul si cimbrul si se paseaza cu blenderul de mana (se poate trece si prin sita, mai ales daca aveti probleme cu alergiile la semintele de rosii). Rosiile pasate se adauga peste legumele calite si se completeaza cu apa pana la atingerea consistentei dorite (supa poate fi mai cremoasa sau mai lichida, dupa cum va place). In aceasta faza se condimenteaza supa cu 1 lingura rasa de zahar (necesar pentru a echilibra aciditatea rosiilor), sare si piper dupa gust. Se fierbe in continuare pana cand legumele au consistenta dorita, eu le prefer cu putina textura, nu foarte moi. Daca se doreste, se pot pasa si legumele, facandu-se o supa crema. Daca se prefera pastele pentru servit, se fierb pastele (sa fie unele marunte) in apa sarata conform instructiunilor de pe ambalaj si se adauga in supa dupa ce se limpezesc si se amesteca cu un strop de ulei ca sa nu devina lipicioase. Eu prefer supa asta mai mult decat cu orice altceva cu paine prajita frecata cu usturoi si prelinsa cu o unda verzuie de ulei de masline. In oricare varianta e la fel de buna asa ca nu imi ramane decat sa va doresc pofta buna

Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon



Sunt un  mare fan ciorba de perisoare dar  aceasta varianta (cu smantana si tarhon) dupa parerea mea mea "Best Off". Asadar, daca nu ati incercat-o sub aceasta forma, v-o recomand cu drag.

  Timp de pregatire: 00:15 ore
  Timp de gatire: 01:00 ore
  Timp Total: 01:15 ore
  Numar portii: 5
  Grad de dificultate: usor

Ingrediente:

5-6 costite porc
1 morcov mare
1 radacina patrunjel mica (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 felie telina (cca 50 gr)
1 ceapa medie 
200 gr smantana
1 lingura rasa faina
1/2 lamaie
1 lingura buna tarhon tocat

Amestec perisoare:

300 gr carne tocata (de porc sau mixta porc+vita; data de 2 ori prin masina de tocat)
1 ceapa mica (cca 30 gr)
1 lingura pesmet
4 fire patrunjel
20 gr orez
1 ou
sare, piper negru

Preparare:

  1. Se pun costitele la fiert in 2 l apa rece. Se fierb, la foc mediu, cu capac, pentru 45 minute.
  2. In acest timp se dau zarzavaturile pe razatoarea mare (sau se taie cubulete) si se soteaza in 2 linguri ulei, pana se inmoaie.
  3. Se adauga zarzavaturile in supa si se mai lasa la fiert, tot cu capac, timp de 15-20 minute (pana sunt fierte).
  4. In acest timp se pregatesc perisoarele: se da carnea de doua ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa (daca carnea e gata tocata, dati ceapa pe razatoare). Se adauga orezul (uscat), pesmetul, patrunjelul tocat fin si oul. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se condimenteaza amestecul cu sare si piper negru.
  5. Cu mainile umede se formeaza bile de dimensiunea unei nuci (mi-au iesti 21 perisoare).
  6. Se da focul sub supa la mediu spre mic si se pun perisoarele in supa, pe toata suprafata oalei. Se lasa la fiert 10 minute, timp in care se spumeaza supa.
  7. Se da focul la mic sub supa.
  8. Smantana se freaca cu faina si apoi se dizolva cu 5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Apoi se toarna smantana incet in oala cu supa, amestecand continuu pentru a nu se branzi.
  9. Se adauga tarhonul tocat si suc de lamaie dupa gust (am pus 2 linguri suc de lamaie) si se mai lasa 10 minute pe foc foarte mic (supa sa nu mai clocoteasca!). Se gusta de sare.
      Va urez pofta buna

Ciorba de Burta


Timp de pregatire:  ore
Timp de gatire:  ore
Timp Total:  ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu


    Ingrediente:
    • aproximativ 3-4 kilograme de burta de vita(de vitel am folosit eu)
    • 1 os de vita (aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie sa fie cu carne)
    • 1 lingura rasa de boabe de piper
    • 4 foi de dafin
    • 2 morcovi
    • 2 linguri de ulei
    • 1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)
    • 8 galbenusuri
    • 500 de grame de smantana cu minimum 30 % smantana (eu folosesc Dorna – smantana pentru gatit)
    • sare, piper, otet
    Mod de Preparare:
     Cel mai bine este sa gasiti burta de vitel gata curatata (dar nu prefiarta, mi se pare o barbarie cu cea fiarta dinainte, de gustul ciorbei beneficiaza altii). Cu toate acestea, am pus-o intr-un vas incapator si am acoperit-o cu apa in care am dizolvat 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu, lasand-o astfel cam 2-3 ore, la frigider, dupa care am limpezit-o foarte bine.
    In cazul in care aveti ocazia sa intrati in posesia unei burti de vita proaspete, ceva cam plina de “continut”, nu ezitati sa o primiti. Aveti nevoie de o mana de var stins (pasta) cu care trebuie sa masati burta pe intreaga suprafata. Lasati sa actioneze cateva minute, apoi, cu o lingura, radeti burta care va ramane alba si curata. Limpeziti in multe ape, frecati din nou cu sare grunjoasa, iar limpeziti, apoi imersati burta in apa cu bicarbonat de sodiu, lasand-o cateva ore la frigider, chiar peste noapte. Dupa aceea, nu mai trebuie decat limpezita in cateva ape reci si e perfecta pentru ciorba perfecta.
    Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare. Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore:
    Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin, precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca.
    Deindata ce nu ne mai arde la degete, burta se taie in “taitei” de aproximativ 8-10 cm. lungime si 0,5 cm. grosime.
    Se aduce la fierbere zeama si se adauga taiteii de burta.
    Morcovii curatati se rad si se calesc, pana se inmoaie, in cele doua linguri de ulei 
    Se adauga morcovii caliti in ciorba si se mai dau cateva clocote (2 minute) apoi se trage de pe foc 
    Se pregateste mujdeiul din usturoiul fin tocat si cateva linguri de apa foarte rece
    Se adauga mujdeiul la ciorba si se potriveste gustul de sare si piper. Se bat galbenusurile cu smantana 
    Se dilueaza amestecul de smantana si galbenusuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adauga la ciorba 

    Se poate drege gustul ciorbei cu otet atat la intreaga cantitate, cat si de catre fiecare, dupa gust, in propria farfurie.
    Se serveste fierbinte, optional presarata cu ceva patrunjel verde tocat. Se potriveste de minune cu ardei iute proaspat sau murat.

    vineri, 24 august 2012

    Muraturi Romanesti Asortate

    Ingrediente:

    ·          2 capatani de conopida
    ·         1 varza alba mai mare taiata in felii mai groase
    ·         2 varze rosii mai mici taiate in 5-6 felii
    ·         1.5 kg gogonele
    ·         3 kg castraveti
    ·         4-5 morcovi taiate rondele
    ·         1 capatana usturoi
    ·         2 mere gutui taiate felii
    ·         ardei iuti facultativ(cati doriti)
    ·         1.5 kg. ceapa mai marunta
    ·         1 leg mare frunze de telina
    ·         1 leg mare frunze leustean
    ·         marar uscat
    ·         cimbru uscat
    ·         3-4 buc hrean taiate in fasii
    ·         1 pachet piper boabe
    ·         sare mare

    Mod de preparare:

           Conopida se desparte buchetele, varza se taie felii mai groase se spala bine totul si se incepe punerea lor in butoi sau vasul in care dorim sa-l pastram pentru la iarna .
    Pe fundul vasului asezam mararul,cimbrul 3-4 crengute si peste asezam varza rosie,varza alba, ceapa,catei de usturoi, morcovi taiati rondele, 3-4 fasii de hrean, cateva felii de gutui si ardei iuti. Urmatorul strat va fi de castraveti si gogonele,dupa care urmeaza conopida, morcovi ,ardei iuti .
    Se pot aseza legumele dupa imaginatia fiecaruia ,nu este o regula anume .
    Cand vasul s-a umplut presaram deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) si acoperim totul cu frunze de telina si leustean .
    Pregatim saramura in felul urmator : la 1 litru de apa punem 30 gr. sare mare. In cazul fiecaruia se va calcula cantitatea necesara de apa si cantitatea de sare necesara. Se pune atata saramura peste cat sa fie legumele bine acoperite. Se aseaza peste legume o farfurie sau un capac si peste se pune o greutate care sa tina legumele in saramura . Se acopera cu un prosop si se tine la temperatura camerei cca. 6 zile pana se acreste , ( se poate pune praf conservant) se inchide cu capac si se pune apoi la loc racoros. Personal pun dupa ce s-au murat legumele la 10 l de apa cca 3 gr de Borken ptr. a impiedica formarea florilor deasupra, si zeama ramane curata pana tarziu in primavara 
     

    Translate